Arama Motorları & Marka Reklamları

Arama Motorları & Marka Reklamları

Yeni bir pazara girecek olsanız, ya da yeni bir iş kuracak olsanız ne yapardınız Cevaplarınızı duyar gibiyim, Pazar araştırması, SWOT Analizi (Pazarın gücü, zaafı, fırsatları ve tehlikeleri) ve Rekabet analizi ilk aklınıza gelenler sanırım. Elimizin altında bunlara kolaylıkla ulaşabileceğimiz 19 yaşında henüz delikanlı çağındaki internet bulunuyor. Birbirinden farklı dillerde, istediğiniz bilgilere ulaşabileceğiniz neredeyse sınırsız bir kaynak olarak karşımızda duran internette en büyük problem, ihtiyacımız olan doğru bilgilere en kısa sürede ulaşabilmek. İşte bu noktada yardımımıza arama motorları yetişiyor.

Bizim için Pazar araştırmasını, rekabet analizini gerçekleştiriyor. Bugün dünyanın tartışmasız en değerli ilk beş firmasından biri olarak gösterilen Google’da arama motorlarının değerini gösteriyor. Google birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de % 98 kullanım oranı ile kendi pazarını domine ediyor. Ancak ilginç olan nokta çoğu internet kullanıcısı gibi ülkemizde de henüz değerini gösteriyor. Google birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yaklaşık %96  kullanım oranı ile kendi pazarını domine ediyor. Ancak ilginç olan nokta çoğu internet kullanıcısı gibi ülkemizde de henüz Google’ın tam olarak ne işe yaradığını algıladığımızı söylemek doğru olmaz.. Bunun en büyük göstergesi Google Trend üzerinden görebileceğiniz 2013 yılında Google’da en çok yapılan ilk 3 aramanın sırası ile Facebook – Youtube ve Google olmasıdır.

Pekiyi arama motorlarını, Google’ı ne için kullanıyoruz? Bilgi edinme, araştırma yapma ve karşılaştırma yapma. Satın alma kararlarının büyük bir kısmı arama motorları ile alınıyor. Google verilerini bu konuda referans alabiliriz. Örneğin internet üzerinden gerçekleşen seyahat sektörü ile ilgili satın almaların % 83’ ü satın alma öncesi Google’da arama yapmış. Perakende sektörü için bu rakam % 61’dir. Bu bilgilere Google’ın bir aracı olan “Consumer Barometer” aracı ile sizde ulaşabilirsiniz.

Arama motorları gelirlerinin çok büyük bir kısmını arama motoru reklamlarından sağlamaktadır. İlk arama sonuç sayfasında yer alabilmek arama yapan kişilerin % 90’ına ulaşmak için önemli, çünkü diğer sayfalara bakan kişilerin oranı % 10’un altında. Bu neden ile hedef kitle (ürünü, markayı arayan bilinçli kişiler) ile iletişime geçmek için en doğru kanal arama motorlarıdır. Birçok kullanıcı organik sonuçlar ile arama motoru (Google) reklamları arasındaki farkı bilmediği için bu alan henüz keşfedilmemiş bir kıta konumunda. Arama yapan kişiler bilinçli bir arama yaptıkları için arama sonuçları ile eşleşen aramalara tepki vermeleri ve bu tepki sonrasında satın alma gerçekleştirme ihtimalleri daha yüksektir. Bu neden ile arama motoru reklamları (Google Adwords) internet üzerinden satış yapan ya da pazarlama bütçesi kullanan firmaların organik arama motorları ile beraber en önemli kanalıdır.

Türkiye’de her profesyonel şirkette olduğu gibi fikir sahibi olmak için bilgi sahibi olmak gerekli değildir. Google Adwords reklam yöneticilerinin en çok karşılaştıkları sorun sanırım üst yöneticilerin marka bilinirliği için kurgulanan adwords reklamlarını sorgulamalarıdır. Markayı aratan insanlar hali hazırda arama motoru örümceklerinin getireceği organik sonuçları göreceklerdir. Bunun için reklam kurgulayarak ekstra reklam maliyetleri ile karşılaşmaya gerek yok düşüncesidir. İlk baktığımızda masum gözüken bu düşünce aslında pazarlama hakkında tüm bilgilerin gözden geçirilmesine sebep olacak kadar ciddi bir durumun belirtisi olabilir.

Öncelikli olarak marka aramalarında eğer reklam kampanyamız varsa reklamımız her sorguda gösterilmez bunun farkında olmak önemlidir. Sonrasında reklamın sayfadaki konumu anlık sorgu ve Google’ın inisiyatifi ile ilgili olan bir konudur. Marka, alan adı ve marka ile ilgili içerik kontrolümüz altında olduğu için Google reklamının kalite puanı yüksek almakla beraber tıklama başı maliyeti de genel ortalamanın altında olacaktır. Yani maliyet olarak birçok diğer giderin yanında çok küçük kalacaktır.

Arama sonuç sayfalarında çıkan sonuçlarını yönlendirebilmek için arama motoru optimizasyonu doğru yapılmalı ve kısa aralıklarla kontrollü olarak revize edilmelidir. Organik aramalarda çıkmama gibi sorun yaşayabilirsiniz. Çıkan sonuçları kontrol edebilmenin diğer bir yolu da adwords reklamlarıdır. Markamız ile ilgili çıkan arama sorgu sayfasında en üstte rakip firmaların reklamlarının konumlanması ihtimali bu sayfa ile karşılaşan kişilerin rakip sayfalara yönlenmesine neden olacaktır. Böyle bir riski almak, potansiyel müşterilerimizi rakip firmalara kaptırmamız ile sonuçlanacaktır. Eğer illa ben marka reklamları kullanmayacağım diyorsanız iyice durum değerlendirmesi yapın ki attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değsin.
Arama motorları ve marka reklamlarını uzun vadeli hedef stratejilerinizi oluştururken belirlemeyi unutmayın.

Utku Özkan adı altında bir çok şirketin e-ticaret, pazarlama departmanlarında online pazarlama alanında sosyal medya yönetimi, Google Adwords, Yandex Direct gibi SEM, Affiliate Pazarlaması, Yeniden Hedefleme, SEO konularında çalışmakta ve bilgilerimi geliştirmekteyim.

0 Comments

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*