Adidas & 2014 Dünya Kupası

Adidas & 2014 Dünya Kupası

Adidas 2014 Dünya Kupası organizasyonunda da neden tekrar sponsor oldu?
Olimpiyat oyunları Antik Yunanistan’da tanrıları onurlandırmak ve memnun etmek üzere Olimpos Dağı’nda gerçekleştirilen ilk spor etkinliğidir. Muhtemel sponsorları da tanrılara daha iyi gözükmeye çalışan ve bundan çıkar bekleyen dönemin hükümdarlarıydı. Bugün de devam eden ve 4 yılda bir düzenlenen olimpiyat oyunları gibi Fifa Dünya Kupası da 4 yılda bir düzenlenmektedir. 3 F’nin önemli bir parçası olan Futbol bu alanda hala önemli bir araçtır. (konuyu dağıtmayayım)
Spor etkinlikleri günümüzde markalar için önemli bir pazarlama ve iletişim kanalıdır. Etkinlikleri takip eden kitleler potansiyel müşterileri oluşturmakta ve doğal olarak talep yaratan bir pazar olarak görülmektedir. Markalarda bunu sponsorluk adı altında etkin olarak kullanmaktadır. En fazla takip edilen spor etkinliği olan Amerikan Futbolu Super Bowl’da bu nedenlerden dolayı ilgi ile beklenmektedir. Fifa Dünya Kupası’ndan ayrıldığı en önemli nokta ise tek bir oyun ve bir gün süren bir etkinlik olması ve Amerika kıtası dışında da adından da anlaşılacağı gibi ilgi ile takip edilmemesidir. Ancak reklam ve dünya pazarının en önemli oyuncusu Amerika’da gerçekleşmesi nedeni ile markaların kıyasıya yarıştığı bir pazar olması haliyle bir sürpriz değildir.

Brezilya’da gerçekleşen Fifa 2014 Dünya Kupası’na ve bıraktığı izlere bakacak olursak Adidas, Budweiser, Castrol, Coca Cola, Fly Emirates, Hyundai Motor, Johnson & Johnson, McDonald’s, Sony, Visa gibi global markalar ana sponsor olarak yer almışlardır. Ana sponsorlardan olan Adidas’ın 2006 yılında Dünya Kupasına sponsorluk yapması ile pazar payı ve bilinirliği ciddi biçimde artmış ve bunu devam ettirmiştir. Kupa için özel ürünler geliştirmiş ve üretmiştir. (Oyunların oynandığı Futbol Topu Brazuca gibi)

Nike

Bu pazara bakarsak; Global spor pazarında Nike %17’lik pay ile lider konumda yer alıyor. Adidas’ın pazar payı ise %12. Futbol kategorisinde Adidas ve Nike’nin birlikte toplam % 70’lik bir pazara sahip olduğu düşünülünce Brezilya’da bu 2 markanın rekabetine de sahne olması beklenen bir durumdu.

Adidas

Nike futbol kategorisinde en büyük rakibi olan Adidas’ın gerisinde kalmamak adına 32 ülke takımından ev sahibi Brezilya’da dahil olmak üzere Fransa, İngiltere, Hollanda gibi 10 milli takımının sponsoru olarak yer aldı. Adidas ise Almanya ve Arjantin’in gibi 9 milli takımın sponsoru olarak yer aldı. Yıldız oyuncuların bu sponsorluklar ki etkisi yadsınamaz.

Her şeyi takip edebildiğiniz internet üzerindeki etkilere bakıldığında ise Brezilya’daki 2014 Dünya Kupası’nın kazanan markası da Almanlar yani Adidas oldu. Sosyal medya üzerinde dilerseniz bu etkilere rakamsal olarak bakalım.

Facebook tarihinde en çok konuşulan spor etkinliği Almanya Arjantin arasında oynanan final maçıydı ve tüm dünyada 88 milyon kişi 280 milyon Facebook etkileşiminde bulundu. En çok Facebook’ta konuşulduğu an ise bitiş düdüğü oldu. Rekor 245 milyon etkileşim ile 2012 yılında yapılan  Superbowl Amerikan Futbolu karşılaşmasındaydı. Bu yılki ise sadece 265 milyonda kaldı.
Youtube’da Dünya Kupası süresince 1.5B gösterim ve bunun yanında izleyicisi en hızlı büyüyen spor kanalı olmuş Adidas.

brazuca

Adidas Brazuca futbol topunun resmi adı.

Adidas’ın yarattığı @brazuca hesabı Twitter’da kupa boyunca 3.5 milyon takipçi toplamış. Dünya kupasının oynandığı futbol topunun resmi adı. Bu sayede top satışlarında %30 bir artış sağlandığı tahmin ediliyor.

Pazarlama kampanyalarının başarıya ulaşmasında ve etkili olmasında beklendiği gibi ciddi bir disiplinli çalışma yatıyor. Dikkatle inceleyebilirsiniz.

Kısa bir özet yaparsak;
Klasik kampanya oluştururken zamanın %80’ini pazarlama stratejisi oluşturma, %20’sini optimize etmek için kullanmak yerine bunun tam tersini gerçekleştirerek etkili bir kampanya gerçekleştirdiklerini belirtiyor Adidas 2014 Dünya Kupası etkinliğinde. Etkinlik öncesinde başlayan çalışmaların, etkinlik süresince ve sonrasında yapılan iletişimlerle birlikte başarıyı getirdiğini ve başarının kaçınılmaz olduğu belirtiliyor Adidas. Gerçek zamanlı pazarlama yaparak günün dinamiklerine ve değişikliklere ayak uydurduklarını vurguluyorlar.

Şansın etkisi var mıdır bilinmez ancak Adidas’ın sponsor olduğu oyuncuların ve takımların finalde karşı karşıya gelmeleri ve en güçlü rakipleri Nike’nin sponsor olduğu takımların (oyuncuların sakatlanması) kupada finale çıkamaması da göz ardı edilmemesi gereken ayrı bir gerçek.

Aşağıdaki Google Trend rapor görüntüsünde de görüldüğü üzere reklamlar ve sponsorluk anlaşmaları ile Adidas 2014 Dünya Kupası final günü en yüksek değerlere ulaşmıştır.

adidas 2014 dünya kupası

Adidas ve Nike

Utku Özkan adı altında bir çok şirketin e-ticaret, pazarlama departmanlarında online pazarlama alanında sosyal medya yönetimi, Google Adwords, Yandex Direct gibi SEM, Affiliate Pazarlaması, Yeniden Hedefleme, SEO konularında çalışmakta ve bilgilerimi geliştirmekteyim.

0 Comments

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


*